Zámek byl postaven na místě starší tvrze po r. 1623 jezuity a po dalších 150 let byl jejich majetkem. Později se zde vystřídalo mnoho majitelů, mezi nimi v r. 1905 i Alois Schönburg-Hartenstein. Dnes je zámek majetkem obce a slouží za sídlo Úřadu městské části Brno - Řečkovice a Mokrá Hora.
Řečkovický zámek, původně středověká tvrz přestavěná později na barokní zámek, je v současnosti sídlem radnice městské čtvrti Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Zámek se nachází ve středu obce na Palackého náměstí vedle kostela sv. Vavřince.
jps7, 8.12. 2004

turistické

Zámek slouží jako sídlo Úřadu MČ, po domluvě lze provést reprezentativními prostory obřadní síně a síně s obrazy naivního malíře, pana Hrušky. V úřední dny je budova pro občany volně přístupná.
    E.H. - info Úřad MČ Brno - Řečkovice a Mokrá Hora, 23.8. 2013

historie

Název osady Řečkovice vznikl od množství vodních pramenů, říček, stékajících z úbočí kopce Západi, směrem ke středu osady, kde stál zeměpanský dvůr později spolu s kostelem sv. Vavřince. První písemná zpráva o řečkovické tvrzi, předchůdkyni dnešního zámku, je z roku 1464. Mezi držitele Řečkovic tou dobou patřili nejčastěji brněnští erbovní měšťané a drobná šlechta - z Čirchova, Házové z Valdeka, Permanové, Ryšanové, Herrichspannové, Karnarové,