tvrz Stonava

Švédský kopec
Zaniklá tvrz, postavená pravděpodobně ve 14. stol. Prvně je zmiňována r. 1388, kdy zde sídlil Hašek ze Stonavy. Poté r. 1415 Zbyněk ze Stonavy, v l. 1432–41 Jakub Hubnt a v l. 1437–66 Machník ze Stonavy. Tvrz byla opuštěna někdy v 2. pol. 15. stol. Místní název objektu je “Švédský kopec”.
POhled od jihu na navršený kopeček bývalé tvrze.
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Pozůstatky tvrze se nacházejí na křižovatce silnic z Havířova do Karviné se silnicí z Albrechtic do Stonavy na okraji lesíku. Tvrz obtéká bezejmenný potůček. Místními je místo nazýváno "Švédský kopec"
Jan Rolenc, 6.3. 2005

turistické

Tvrz samotná nebo spíše kopcovitý útvar jádra tvrze tzv. motte je nádherně vidět již od cesty. Nachází se v severozápadním kvadrantu už zmíněné křižovatky v malém lesíku. V terénu bohužel ale už nejsou dochovány valy a příkop, ze kterých byla motte navršena. Znatelná je nástupní plocha, kterou se k tvrzi přijíždělo. Příkopem mezi ní a jádrem protéká bezejmenný potok. Celý areál je porostlý vzrostlejšími listnatými stromy. Za návštěvu však

Stonava - stará tvrz
    Stará tvrz ve Stonavě vznikla pravděpodobně ve 14.stol. První zmínka o Stonavě pochází z roku 1388, kdy se připomíná Hanek ze Stonavy. Po něm se v roce 1415 připomíná Zbyňek ze Stonavy, v letech 1432 – 1441 Jakub Hubnt ze Stonavy a konečně 1437 – 1466 Machník ze Stonavy. Sídlem těchto prvních majitelů obce byla právě stará tvrz, která stála na uměle nasypaném pahorku. Byla opuštěna pravděpodobně v druhé pol. 15. stol. Místo tvrze je

Jan Rolenc podle: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska, 6.3. 2005