Kostel sv. Václava byl postaven r. 1785 na místě původní kaple rytířského řádu johanitů, který sídlil na hradě Orlovice (později Orlov) v l. 1180-1460. Kostel stojí v místě pův. předhradí a nechal ho zde postavit slavkovský měšťan Franc Zhořel.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 12/2004
Graficke pismenko Kostel tvoří dominantu obce, zdaleka viditelnou. Stejně tak je místo známé dalekým rozhledem a při dobrém počasí je možné vidět i 100 km vzdálené Jeseníky. Bohužel však při jeho stavbě bylo nenávratně zničeno a zarovnáno předhradí hradu Orlova, na kterém kostel stojí. Zachoval se jen západní příkop pod přiléhajícím hřbitovem. Jádro hradu však zůstalo zachováno a jeho výrazné reliéfní pozůstatky jsou dodnes dobře patrné.

historie

Kostel sv.Václava byl v roce 1785 vybudován na místě památné kaple rytířského řádu johanitů, kteří sídlili na hradě Orlově v letech 1180 - 1460. Nechal ho postavit slavkovský měšťan Franc Zhořel, který je pohřben na místním hřbitově (podle pamětní desky na kostele).