Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Brno - Pisárky, Brno
Hrady.cz
Klasicistní zámeček byl postaven před rokem 1815. V letech 1924 – 1930 byly architektem Adolfem Loosem upraveny interiéry. Dnes zámek slouží jako sídlo správy a ředitelství Brněnských veletrhů a výstav, a je veřejnosti nepřístupný.
Hlavní příjezd k zámku a pozůstatky okrasné zahrady.
© Jan P. Štěpánek 12/2004
Graficke pismenko Klasicistní zámek ve Starém Brně-Pisárkách je jednoduchá obdélná patrová stavba se sedlovou střechou. Na obě strany od hlavní budovy vybíhají křídla s nižšími střechami. Objekt je dnes sídlem správy a ředitelství Brněnských veletrhů a výstav a je proto nepřístupný. Důsledkem toho je ale o zámek a zbytky okrasné zahrady kolem něj dobře postaráno. Osobně bych rád poděkoval panu hlídači BVV, který mi k objektu umožnil přístup.
jps7, 3.12. 2004

historie

Počátkem urbanizace této části Starého Brna-Pisárek, se stal klasicistní zámeček, vytvářející s s navazujícím dvorem areál na půdorysu písmene U. Při něm existovala okrasná i užitková zahrada. Zámek se dvorem vznikl před rokem 1815. Dvůr byl záhy doplněn do uzavřené podoby objekty cukrovaru. Ten byl po roce 1954 zbořen. V letech 1924-30 upravoval interiéry zámku, který se z celého areálu dochoval dodnes, slovutný architekt Adolf Loos. Areál

Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 3.12. 2004