Po zániku staré tvrze vznikla v rámci hospodářského dvora někdy v 16. stol. tvrz nová, později označovaná za zámek. Po polovině 20. stol. začal být zámek neudržován a vlivem poddolování musel být v letech 1965-66 zbořen.
Hlavní obrázek místa
Pohled od severozápadu na lesík, v jehož prostoru stával stonavský statek - zámek se nacházel v pravé části snímku
Graficke pismenko Tvrz ve Stonavě, označovaná později i za zámek, vznikla v areálu stonavského dvora, který se nacházel na západní straně vsi. Vznik tvrze je kladen někdy do 16. století. jednalo se původně patrně jen o prostou patrovou obytnou budovu, která tvořila západní část areálu dvora. Po roce 1743 ztratil zámek (či spíše panský dům) rezidenční charakter a sloužil jen správním účelům dvora. Vlivem poddolování se však celkový stav stavby natolik zhoršil, že v letech 1965-66 byl zámek i se dvorem zbořen. Areál zaniklého Zámeckého dvora se nachází v západní části Stonavy proti budově základní školy při křižovatce silnice z Karviné do Horní Suché a ze Stonavy ...
Jan P. Štěpánek, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 11.3. 2005

historie

Zřejmě po zániku původní tvrze vznikla ve Stonavě někdy v 16. stol. nová tvrz. Byla vybudována v rámci tzv. Zámeckého dvora, který byl vybudován na západní straně vesnice. Vzhledem ke složitým majetkovým poměrům ve Stonavě v té době je velmi složité datovat dobu jejího vzniku. První zpráva o ní je z roku 1580, kdy byla majetkem Zikmunda Sedlnického z Choltic. Později se majitelé střídali až do roku 1743, kdy část obce i s tvrzí získali

jps7, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 11.3. 2005