V barokní čtyřkřídlý zámek byla přebudována starší tvrz ostřihomským arcibiskupem Petrem Pazománem z Panasu, práce byly dokončeny v r. 1667 a ze stejného roku je i zámecká zahrada.
Zámecký dvůr
Graficke pismenko Zámek stojí na terénním výběžku uprostřed obce, působí jako zpustlý, i když je viditelně částečně obydlený a podle lešení se dá usuzovat na nějaké opravy. Brána do předzámčí je však uzavřena a je proto nepřístupný. Na místě zámku stávala původně tvrz, která byla na východní, nejsnadněji přístupné straně, prokazatelně chráněná příkopem. Ten však byl zasypán při stavbě předzámčí. Pravděpodobně byla tvrz chráněná příkopem a valem i na jihu a západě. Pozůstatky tvrze jsou dnes rozpoznatelné na severní straně, ta obsahuje nakoso postavené věžice. Původní tvrz měla rozměry 27 x 19-24 m s obytnou věží, která je dosud obsažena v hmotě zámku.

historie

Zdá se, že tvrz v Litenčicích existovala již v druhé polovině 14. století, i když se uvádí poprvé teprve v r. 1437, kdy ji s částí vsi, dvorem a dalším majetkem postoupil Pavlík z Pržného Arklebu z Kunkovic a Zástřizl. Zístřizlové drželi zboží do r. 1509, v 1. 1509 – 1554 pak Kropáčové z Nevědomí. V r. 1618 koupila zboží vdova po Oldřichu z Konic Ludmila, rozená z Roupova za 64 000 zl. V 17. století se zde vystřídala řada držitelů, mezi nimi i

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 5.3. 2005
    Tvrz se poprvé zmiňuje v roce 1437, k přestavbě na zámek došlo nejspíše po roce 1573 díky Martinkovským z Rozseče. Mikuláš Pázmány po třicetileté válce provedl barokní úpravy na čtyřkřídlý zámek. V 19.století byly provedeny nové fasády a úprava hospodářských budov v předzámčí.