Moje místa 0
Ústav (Škola Panny Marie) byl založen r. 1654 hraběnkou Janou Františkou P. Magnisovou, měly zde být vychovávány opuštěné šlechtické a měšťanské dívky. V l. 1674-79 byl vybudován nový ústav s kaplí (projekt Jan Křtitel Erna). R. 1790-91 byl rozšířen a zvýšen o patro. V l. 1956-61 byl rekonstruován.
pohled na Ústav šlechtičen od centrálního náměstí Svobody
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Ústav šlechtičen, též zvaný Škola Panny Marie najdeme na rohu brněnských ulic Kobližná a Běhounská. Ovdovělá Jana Františka Priska Magnisová založila roku 1654 na rohu Kozí a Kobližné ulice Ústav Obětování Panny Marie. V ústavu měly být vychovávány 4 dívky rodu panského, 4 vladyckého a 4 měšťanského. Roku 1680 biskup Karel Lichtenštejn povolil konání mší v domácí kapli. K domu hraběnky Magnisové byl přikoupen ještě dům hraběnky Valdštejnové na rohu Běhounské ulice a v letech 1674-79 na jejich místě J.K.Erna vystavěl velký, původně jednopatrový palác s kaplí Panny Marie, orientovaný nárožním arkýřem s věžičkou do Dolního trhu (dnes náměstí Svobody). Roku 1698 císař potvrdil stanovy ústavu , zvaného Škola Panny Marie (Marie Schul), jehož ...
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 14.12. 2004