Zaniklá tvrz, která se zmiňuje r. 1238 kdy se odtud píše Předbor. Poté se majitelé tvrze často střídali, nejvýzn. byl r. 1368 Beneš z Kravař a Krumlova a poté jeho bratr Lacek. R. 1480 koupil tvrz Protivec ze Zástřizl, nevyužíval ji ale jako sídlo. Od r. 1565 zmiňována tvrz nová, postavená poblíž.
Tvrziště u zámku
Graficke pismenko Místo téměř zaniklého tvrziště se nachází jen několik metrů severozápadně od zámku, říká se mu lidově Kopec. Do dnešní doby se zachovala pouze část pahorku, který měl původně zřejmě rozměry 36 x 40 m, v současnosti je asi poloviční a jeho největší výška je na severozápadě, asi 4 m. Jeho severovýchodní část je snížená skoro do roviny, na severu je však stále dobře patrný. Na jeho povrchu je dnes dětské hřiště a prolízačky. K největšímu zásahu do tvrziště došlo při stavbě sladovny, kdy odkopali celou jihovýchodní část pahorku, který jak bylo zjištěno byl celý uměle nasypán a při výkopech byly zjištěny kamenné základy.

historie

Mořice se poprvé připomínají roku 1238, kdy se po nich píše Předbor, po té se zde vystřídalo několik majitelů, z nichž nejvýznamnější byl Beneš z Kravař a Krumlova, který je držel v roce 1368 a po té jeho bratr Lacek. V roce 181 koupil tvrz Protivec ze Zástřizl, jehož rod však sídlo nevyužíval a tak bylo nejspíš opuštěno. O roku 1565 se však opět tvrz uvádí, ale je pravděpodobné, že šlo o nově zbudovanou, patrně na místě sousedního barokního