Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Velké Hoštice
Hrady.cz
Šlechtické sídlo ve Velkých Hošticích vzniklo již před přelomem 15. a 16. století. Po roce 1754 bylo za Chorynských z Ledské přestavěno v pozdně barokní zámek, přestavovaný r. 1840. Kolem zámku přírodně krajinářský park z poč. 19. století.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Obec, kde se zámek nachází leží jen 5 km východně od Opavy při silnici I. třídy č. 56 spojující Opavu s Ostravou. Zámek se nachází uprostřed parku o rozloze 2,9 ha. V zámku je restaurace, vinárna, archeologická výstava a v zadním traktu zámku jsou byty – dům s pečovatelskou službou. Tím je zámek přístupný.

Vlastní zámek je barokní budova, dnes ve tvaru písmene T, z poloviny 18. stol. V 19. stol. byl zámek přestavěn do klasicistní podoby.
27.11. 2004

historie

Nejprve je třeba říci, že Velké Hoštice byly připojeny k Československu až v roce 1920. V období od roku 1450 do roku 1559 drželi Velké Hoštice Šlevičtí z Kravař. Snad již v této době stálo na místě dnešního zámku panské sídlo. Ví se, že v roce 1754 se stal majitelem panství Ignác Dominik Chorynský z Ledské. Ten nechal na místě staré budovy panského sídla vystavět pozdně barokní zámek. Stavitelem zámku byl Jakub Paneck a fresky jsou od

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 27.11. 2004