Barokní kostel byl postaven na poutním místě, kde byla pův. jen studánka s gotickou sochou Madony. R. 1695 zde byla postavena kaple a v l. 1718-1722 na kopci nad místem kostel (stavitel Ch. A. Oedtl). R. 1871 poničen požárem, za 2.sv. války obsazen Němci a poškozen bombardováním. R. 1947 opraven.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Kostel najdete v obci Lechovice při bývalé císařské silnici, dnes silnici I. třídy č. 53. Stojí nad příkrým svahem nedaleko zámku. Původním poutním místem ke konci 17. století byla studánka u velkého dubu pod kopcem, kam jistý Melchior Pfeiffer z Borotic postavil sochu pozdně gotické Madony v životní velikosti, která pocházela z kláštera v Louce. V roce 1695 byla na místě vybudována kaple a později na kopci nad poutním místem kostel.
Na svátek navštívení panny Marie dne 2.7.1695 se zde konala první pouť a v tento den se zde konají pouti i dnes.

Kostel je postaven v barokním slohu se dvěma věžemi a jeho půdorys je ve tvaru kříže. Jedna z věží nesla hodiny a na druhé byla zvonice se čtyřmi zvony.
26.11. 2004

historie

Historie kostela je spojena s poutním místem, kterým byla socha Madony (Panny Marie s Ježíškem) pocházející z kláštera v Louce. Nejprve byla na tomto místě v roce 1695 postavena dřevěná kaple a roku 1713 byla vedle kaple postavená dřevěná chýše pro hlídače, kostelníka a ministranta v jedné osobě. Poutní místo a tato dřevěná chýše jsou původci pověstí o „lechovickém poustevníkovi". Později prelát Vincenc Wallner rozhodl vybudovat v Lechovicích

Navštívení Panny Marie