Pozdně barokní synagoga v Lomnici pochází z let 1780–85, kdy nahradila starší stavbu. Stojí na západní straně náměstí někdejšího ghetta, severně pod jádrem městečka.
Židovské náměstí, západní strana se synagogou
Graficke pismenko Nacistický holokaust nepřežilo 58 příslušníků židovské obce v Lomnici. Kromě židovského hřbitova z 18. století na ně upomíná i pamětní deska na boční zdi lomnické synagogy. Jednodílnou obdélná synagoga byla postavena v letech 1780-85. Průčelí obrácené k východu do Židovského náměstí je zakončeno volutovým štítem, vstup je obdélným portálem s kamenným ostěním v jižní frontě. Obdélný sál je zaklenut plackovou klenbou členěnou bohatými štukovými rámy.
V 90. letech 20. století byla synagoga obnovena a upravena na koncertní a divadelní sál.
Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2. [J/N], Academia, Praha 1999), 26.11. 2004

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.