Pozdně barokní synagoga v Lomnici pochází z let 1780–85, kdy nahradila starší stavbu. Stojí na západní straně náměstí někdejšího ghetta, severně pod jádrem městečka.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Nacistický holokaust nepřežilo 58 příslušníků židovské obce v Lomnici. Kromě židovského hřbitova z 18. století na ně upomíná i pamětní deska na boční zdi lomnické synagogy. Jednodílnou obdélná synagoga byla postavena v letech 1780-85. Průčelí obrácené k východu do Židovského náměstí je zakončeno volutovým štítem, vstup je obdélným portálem s kamenným ostěním v jižní frontě. Obdélný sál je zaklenut plackovou klenbou členěnou bohatými štukovými rámy.
V 90. letech 20. století byla synagoga obnovena a upravena na koncertní a divadelní sál.
Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2. [J/N], Academia, Praha 1999), 26.11. 2004