hrad Orlov

Orlovice
Zaniklý hrad. Postaven johanity na přel. 13.–14. stol. jako jediný hrad na Moravě. V l. 1328–1332 zmiň. komtur Pertold ze Salzy; na hrad přesunuta komenda, v dalším obd. hrad význ. sídlem řádu. Od r. 1423 hrad opakovaně zastavován, r. 1490 pustý.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na vyvýšeninu s kostelem sv.Václava, který stojí na místě předhradí. Vlevo od něj reliéf jádra hradu
© Roman Řezáč 11/2004
Částečně narušené, ale velmi dobře viditelné reliéfní zbytky hradu leží na vyvýšenině západně nad obcí, hned vedle kostela sv.Václava. Právě kostel stojí s velkou pravděpodobností na místě původní kaple. Bohužel však díky jeho stavbě a především zřízením přiléhajícího hřbitova bylo zcela zničeno a srovnáno předhradí, z něhož se zachoval pouze příkop na západní straně. Také vlastní jádro je doslova překopáno archeologickými i ostatními výkopy, takže jeho zástavba je poměrně nejasná. Výzkumem, který proběhl ještě v předválečném období, byla odkryta okrouhlá věž, jejíž zdivo však bylo za války rozebráno a dnes se ani přesně neví, kde stála. To i díky tomu, že dokumentace z výzkumu se ztratila, stejně tak převážná část nálezů a zůstalo jen ...

historie

Hrad v Orlovicích postavili johanité, jako jediný hrad na Moravě. Stalo se tak někdy na přelomu 13. a 14. století. Výslovně je zmíněn v letech 1328 až 1332 v souvislosti s komturem Pertoldem ze Salzy. Na hrad se přesunula komenda, která měla v Ivanovicích opevněný dvůr a stavbu vyvolala potřeba bezpečnějšího a honosnějšího místa. Roku 1392 se zmiňuje komtur Hereš, který byl řádovým místodržícím pro Moravu. V roce 1423 však již hrad z neznámého