Moje místa 0
Původně jaroslavický hrad založený roku 1249 kastelánem Bočkem. V renecanci přestavěn na zámek. V 17. a 18. stol. následovaly barokní přestavby. V 19. stol. některé interiéry upraveny v historizujícím stylu.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Obec Jaroslavice leží východně od Znojma při rakouské hranici. Zámek tvoří její dominantu na severní terase nad obcí. Vznikl na místě hradu ve 2. polovině 16. stol. Jedná se o čtyřkřídlou jednopatrovou budovu s hranolovou věží přibližně v ose jižního průčelí, arkádami kolem čestného dvora a rozsáhlou jižní lodžií. K zámku přilehá neudržovaný park, který je přístupný.
V obci si kromě zámku můžete prohlédnou kostel sv. Jiljí u zámku. Pranýř z doby hrdelního práva, který se nachází na okraji náměstí při silnici na Hrádek (Hrádecká ul. před č.p. 16.) a na náměstí Mariánský sloup.
20.11. 2004

historie

Původně na místě zámku stával hrad, který je připomínán již v roce 1249 jako sídlo Bočka s Obřan. Pozdějšími majiteli byli páni z Lipé. V roce 1517 jej získal Adam z Bačkovic a v roce 1549 byl majitelem nejvyšší purkrabí pražský Volf Krajíř z Krajku. Později se majitelé střídali. V roce 1567 byl majitelem hrabě Scipio z Archu. Ten nechal původní středověkou stavbu upravit v rozlehlou čtyřkřídlou budovu. V roce 1595 však muselo být zadlužené

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.11. 2004