Brno - Líšeň
Původně pozdně románský kostel sv. Jiljí byl l. 1609–1614 upraven renesančně, 1718–19 upraven barokně, po požáru roku 1794 rozšířen a v 19. stol. upraven klasicistně. Nedochoval se žádný původní mobliliář, zachovaná barokní freska nad kaplí P. Marie.
Kostel sv. Jiljí
Graficke pismenko V jádru pozdně románský kostel sv. Jiljí stojí uprostřed náměstí Karla IV. v centru městečka Líšeň. Kostel prošel vývojem od pozdně románské stavby, přes renesanční a barokní přestavby, až po přestavby na konci 19. století. Kostel je po celkové rekonstrukci a spolu se zámkem tvoří dominanty této městské části Brna.
jps7, 3.12. 2004

historie

Původně pozdně románský (obvodové zdi západní části lodi, k níž přiléhala na východě apsida), s gotickou věží (dochována spodní část). Za přestaveb v letech 1609-14 byl rozšířen o jižní přístavek s předsíní a oratoří a do lodi byla vestavěna tribuna. Barokně byl upraven v letech 1718-19, kdy byla F.B.Klíčníkem o 1,5m zvýšena věž, prolomena zvětšená okna a přistavěna sakristie. Kolem roku 1730 byla přistavěna kaple sv.Kříže. Roku 1794 kostel

Města a městečka (K.Kuča), 3.12. 2004