V pol.17.stol dominikáni přestavěli tvrz na zámek. V druhé pol. 20. stol. sloužil jako byty. V současnosti z větší části opuštěný, chátrá. Nepravidelný půdorys zámku nasvědčuje složitému stavebnímu vývoji. V západní části lze tušit věž původní tvrze.
Graficke pismenko Poříčí najdeme 5 km jihozápadně od Českých Budějovic a je součástí obce Boršov nad Vltavou.
Tvrz je prvně doložena v r. 1562. V pol. 17.stol dominikáni přestavěli tvrz na zámek. Nepravidelný půdorys zámku nasvědčuje složitému stavebnímu vývoji. V jeho západní části lze tušit věž původní tvrze.
V současné době je zámek z větší části opuštěný, chátrá a veřejnosti je nepřístupný.
21.1. 2006

historie

První připomínka na Poříčí je z přelomu 14. a 15. stol. kdy se uvádí Bušek z Poříčí a později jeho bratr Jindra. V průběhu 15. a 16. století se na Poříčí vystřídala řada držitelů. Tvrz je prvně doložena v r. 1562, kdy ji Blažej z Pibru prodal Janu Kolikrejtarovi z Kolikrejtu. Od r. 1596 byl majitelem Štěpán Vamberecký z Rohatce a r. 1617 jej koupil Jan Vrábský Tluksa z Vrábí. Majetek mu byl však po Bílé hoře konfiskován a Poříčí získal

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí, 2018), 21.1. 2006

popis

Zámek, přestavěný z původní tvrze, je trojkřídlá patrová budova kolem nepravidelného lichoběžníkového nádvoří, které nasvědčuje poněkud složitému stavebnímu vývoji. Okna jsou zdobena ostěním, patro je odděleno pásem. Nad prostým vchodem z nádvoří je malovaný erb barona Karla Leopolda von Claudy a jeho manželky baronky von Wagnerové. V západní části zámku lze tušit věž původní tvrze, na kterou směrem na východ navazuje střední část budovy s

Hrady, zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,nakl.Svoboda, kolekt.aut., Jaroslav Špiroch , 27.7. 2009

tvrz přestavěná na zámek
     České Budějovice  (CB)