hrad Žitava

Burgberg, Zittau
Zaniklý hrad. Stával na pahorku zvaném Burgberg. Hrad se nacházel mimo hrazené město a v jeho obraně pravděpodobně hrála hlavní úlohu voda, jak napovídá nedaleký rybník zvaný Burgteich i poloha hradu v rovinatém terénu. Na místě hradu dnes stojí památník.
Žitava - Burgberg
Celkový pohled na Burgberg od jihovýchodu z přístupové cesty

Žitava

Graficke pismenko V žitavském Westparku se nachází vyvýšenina zvaná Burgberg. Na toto místo je lokalizován původní žitavský hrad. Již samotný název Burgberg by měl být dostatečně výmluvný.
Hrad se nacházel mimo hrazené město a v jeho obraně hrála zřejmě rozhodující roli voda. Na to ukazuje i rybník na jižní straně lokality, zvaný Burgteich. Jelikož byl hrad založen v rovinatém a původně zřejmě i blatném terénu, tak se využití vody k ochraně lokality samo nabízelo.
Při vstupu do Westparku (ulicí Weststrasse) se nachází informační tabule, na které si polohu lokality bez problému najdete. A pokud ne, je to ten pahorek s pomníkem hned za touto tabulí.