zámek Kociánka

Brno - Královo Pole
Zámek byl postaven na základech staršího dvora r. 1825 rodinou Schaffgotschů. Od r. 1919 sloužil jako ústav pro tělesně postižené, r. 1958 přešel do správy úst. soc. zabezpečení, byl rozšířen a r. 1961 byl v sousedství vybudován domov důchodců.
Hlavní fronta zámku.
© Jan P. Štěpánek 11/2004
Graficke pismenko Zámek Kociánka (dnes k.ú. Sadová) byl pojmenován podle místní polní tratě, která vznikla při raabizaci statků Antonínem Kotzianem z Kronfeldu. Na starších základech postavila rodina Schafftgotschova roku 1825 nevelký klasicistní zámek. Později zde byl zřízen Dětský ústav pro tělěsně postižené, který roku 1958 přešel do správy Ústavu sociálního zabezpečení, byl rozšířen a roku 1961 byl v jeho sousedství vybudován domov důchodců. Zámeček dnes působí velmi nenápadně, protože se trochu ztrácí v okolní zástavbě domova důchodců a dalších přístaveb.
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), jps7, 3.11. 2004