Moje místa 0
Zaniklý hrad, horní část komplexu dvou opevnění. Dle arch. výzkumů spadá do obd. poslední třetiny 13. stol. – pol. 14. stol. Vztah horního a dolního sídla neobjasněn, pravd. šlo o opevnění jednoho místa rozděleného členitým terénem.
Pohled na místo, kde stávala hranolová věž
© Roman Řezáč 12/2003
Graficke pismenko Komplex dvou opevnění, horního a dolního sídla, jejichž vztah není dosud uzavřený, leží na skalnatém výběžku severozápadně nad Olešničkou. Nejlepší orientaci poskytne stožár retranslační stanice, který se nachází na místě hradiska a je vidět už od příjezdu od Nedvědic i při příjezdu směrem od Víru, či Bystřice. Nejkratší je cesta od křižovatky před Olešničkou směrem na Vrtěříž, přímo strmým srázem do kopce. Další možná cesta je od místního hřbitova nebo lesní cestou po rovině od obce Kozlov.
Horní sídlo je oddělené od širokého, mírně klesajícího výběžku oddělené náznakem asi 7 m širokého a mělkého příkopu. Na místě, kde dnes stojí retranslační stanice, byly odkryty zbytky zdiva hranolové věže 9 x 9m, jiné stopy po zděné zástavbě objeveny nebyly.

Podzemní chodba
    Podle informací místního vede z nedaleké vsi Kozlov podzemní chodba. Její ústí v bývalé rychtě je nyní zazděno, aby tam nelezly děti. Kde chodba ústí na druhé straně není známo. Kvůli blízkým mokřinám se spekuluje, že mohla přivádět vodu do hradu.
    Tomáš Kyncl, 19.7. 2010

historie

Horní a dolní sídlo spolu téměř jistě souvisejí, o jejich historii nám však zatím není více známo. Jako nejpravděpodobnější se jeví možnost, že šlo o dvě části jednoho opevněného místa a jejich vzdálenost a utváření vyvolal extrémně členitý terén. Tomu nasvědčuje především to, že k dolnímu sídlu není možný jiný přístup, než přes sídlo horní. Archeologické výzkumy datují život na lokalitě od poslední třetiny 13. století do první poloviny 14.