Zámek byl postaven v roce 1593 Pavlem Katharýnnem Katharu a později byl často přestavován. Po roce 1948 v něm byla škola, což zámek částečně poškodilo. V roce 1991 byl v restituci vrácen rodu Belcrediů.
Pohled ze silnice
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Zámek leží u silnice z Jimramova směrem na nový Jimramov. Uvažuje se, že na jeho místě stála původně tvrz, ale ta stála nejspíš asi o 200 m dál, nad soutokem Svratky a Fryšávky. Zámek je od roku 1991 vrácen v restituci Belcrediům, po jeho konfiskaci po roce 1948 v něm byla škola, došlo tehdy také k několika úpravám a přizpůsobením, což zámek částečně poškodilo.

historie

Zakladatelem zámku byl Pavel Katharýn Katharu, který koupil jimramovské panství v roce 1588. V roce 1593 dal postavit nejstarší část zámku a to z dnešního pohledu jižní a východní křídlo. Další výstavbu provedli Walldorfové, kteří přistavěli severní křídlo a krytá nadzemní chodba, která spojuje zámek s nedalekým katolickým kostelem. Západní křídlo nakones přistavěli Belcrediové, stjně tak upravili interiéry a fasádu.