Moje místa 0
Zámek byl vystavěn na místě starší dřevěné tvrze koncem 16. stol. Janem Bořeněm. V roce 1945 byl zámek znárodněn a využíván místním zemědělským družstvem. Po roce 1989 jej v restituci získala rodina posledních majitelů.
© Luděk Pitter 10/2004
Újezd patří mezi časté názvy obcí. Tato ves Újezd leží při silnice II/230 spojující Přeštice a Nepomuk asi 6 km od Přeštic a je místní částí obce Horšice. Zámek je nepřístupný, spolu s kaplí sv. Anny je však částečně vidět i ze silnice. Fotografie byly pořízeny jen díky pochopení současného majitele a za jeho vstřícnost mu děkuji.
Zámek je dvoukřídlá jednopatrová budova, křídla svírají pravý úhel. Na východní straně stojí kaple sv. Anny. Jedná se o jednolodní obdélníkovou stavbu s polygonálním závěrem. V západní části kaple je empora (tribuna) přístupná z prvního patra zámku.
20.10. 2004

historie

Dnešní zámek stojí na místě tvrze, která je poprvé zmiňována v roce 1513, kdy statek koupil Jan Steblenec z Drahkova. Podle popisu ze druhé poloviny 16. stol. byla tvrz dřevěná, prostorná s větším množstvím světnic. Ke konci 16. století nechal tehdejší majitel Jan Bořeň tvrz zbořit a na jejím místě postavil renesanční zámeček. Počátkem 18. století, kdy byl zámek v majetku Václava hraběte z Klenové, byla přistavěna barokní kaple sv. Anny. Zámek

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 20.10. 2004