Zámek vznikl přestavbou staršího hradu počátkem 17. stol., tu provedl Rudolf II. Za třicetileté války byl vypálen a poté sloužil jako vězení. R. 1943 zde byl štáb SS, armáda zámek opoustila r. 1997 a 18.6.2005 byl otevřen pro veřejnost.
Pohled na zámek Zbiroh

Zbiroh

Graficke pismenko Hrad, dnes zámek, vypínající se nad stejnojmenným městečkem. Podle legendy hrad založil Zbyněk Zajíc z Valdeka, který při jednom z honů se svou družinou zabloudil. Po západu slunce vyšplhali na nejbližší vrchol, aby se rozhlédli po okolí. Žádné obydlí ale nezahlédli, proto se uložili ke spánku na místě, kde se nacházeli. Ke svému překvapení ráno zjistili, že kolem nich je spousta jeleních parohů. Pán je dal sesbírat a rozhodl se na tomto výhodném místě postavit hrad. Ze sbírání parohů vznikl název Zbiroh. První skutečnou písemnou zmínku o hradu lze vystopovat v roce 1230. Tehdy zpráva připomíná jisté bratry Chřena a Sulislava ze Zbiroha. Dnes nelze bezpečně ...