tvrz Sobůlky

Turecký kopec
Zaniklá tvrz. V Sobůlkách bývala dvě sídla, „Turecký kopec“ patrně předcházel tvrzi „Valy“. Obecně se v l. 1346–1358 píše ze Sobůlek Veliš Dupník. R. 1387 je část Sobůlek prodána Velislavem z Ostrovánek Tasovi z Boskovic. Posledním známým pánem je Vlček. Tvrz zanikla pravděpodobně ve 14. stol.
Pohled na tvrziště od jihu
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko V Sobůlkách jsou pozůstatky hrádku a tvrze, což není vzhledem k významu místa obvyklé. Podle utváření se dá předpokládat, že "Turecký kopec" předcházel vzniku hrádku v poloze "Valy", ale archeologický výzkum ani prameny to zatím nepotvrdily.

turistické

Místo tvrze leží v západní stráni nad obcí a má velmi skromné provedení. Na místě je dnes ovocný sad, který však místo nějak nezakrývá a je volně přístupné a porostlé jen vyšší trávou. Okružní příkop je stále dobře patrný, i když do původní podoby už má daleko.

historie

Situaci v Sobůlkách znejasňuje zmiňovaná existence dvou sídel, obecně se po Sobůlkách píše v letech 1346 - 1358 Veliš Dupník. Další zmínkou je prodej části Sobůlek Velislavem z Ostrovánek Tasovi z Boskovic v roce 1387. Posledním se po místě píše Vlček, další prameny o sídle už mlčí. Předpokládá se, že tvrz zanikla v polovině 14.století.