Moje místa 0
Barokní palác postavil v l. 1614-18 kardinál František Dietrichstein. Kolem r. 1700 byl palác výrazně přestavěn. R. 1837 upravován pro potřeby justičních úřadů. R. 1911 koupen Moravským zem. muzeem, r. 1928 přístavba 3. patra / odstraněna v 80 l. 20. stol. při rekonstrukci. Dnes je v paláci muzeum.
Celkový pohled
Vlevo nahoře jsou vidět špičky věží Katedrály sv.Petra a Pavla
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Dietrichsteinský palác stojí v horní části Zelného trhu, ve středu města. V dnešní době jeho budova slouží účelům Moravského muzea a je v něm instalována část expozice a také prodejní galerie.

historie

Raně barokní palác nechal postavit kardinál Dietrichštejn v letech 1614-1620, snad podle projektu Giovanniho Giacoma Tencali. Na stejném místě stálo původně pět domů. Radikální přestavba kolem roku 1700, vedená Domenikem Martinellim způsobila, že z původního paláce zůstaly jen hlavní zdi a některé klenby. Byl postaven nový vstupní portál a vestibul. V 19. století budova sloužila jako Apelační a zemský soud. Další velkou přestavbou v letech