Brána byla součástí opevnění města, prvně se zmiň. r. 1293. Přestavěna r. 1500 a znovu r. 1839 na obytný dům. V 2. pol. 19. stol. opravena, jako soukr. obydlí sloužila do pol. 20. stol. kdy byla předána městu. Byla prodána a poté chátrala, než se vrátila r. 1978 městu a v l. 1978-82 byla opravena.
Měnínská brána při pohledu ze směru vjezdu do centra Brna
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Měnínská brána se nachází v ulici Orlí, ve středu města. Patří mezi významné památky, je posledním dokladem městského opevnění, které Brno po staletí budovalo. Dnes je součástí Muzea města Brna. Poté, co v bráně byla umístěna dlouhodobá expozice s názvem Brána času, která prezentovala výsledky archeologických nálezů na území Brna, v budově byla v letech 2010 – 2019 umístěna stálá expozice historických hraček ze sbírek paní Milady Kollárové. Od roku 2020 čeká bránu rekonstrukce, po jejím ukončené bude nadále fungovat jako výstavní prostor.

turistické

Muzeum hraček - stálá expozice historických hraček ze sbírek paní Milady Kollárové Nová stálá expozice historických hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové. Autorka výstavy dává ve své sbírce přednost českým hračkám, a tak zde najdeme hračky od známých firem Schovanek, Hamiro, Merkur a mnoha dalších. Expozice je rozdělena do dvou částí – hry a hračky pro děvčata a pro chlapce a překvapuje rozmanitostí a růzností vystavených

21.6. 2011

historie

Brána byla původně o patro vyšší a měla silné předbranní. Jako místo městského opevnění vystavené prvnímu případnému útoku bývala střežena a shromažďovali se v ní větší zásoby zbraní a střeliva. Opevnění ve městě patřilo už od 13. století k nejdokonalejším v Evropě. Na jeho budování se podíleli přední evropští inženýři a stavitelé, jako vojenský inženýr Giovani Tensini v 17. století, Louis Francois de Rochet v 18. století nebo plukovník Pierre

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.