Brána byla součástí opevnění města, prvně se zmiň. r. 1293. Přestavěna r. 1500 a znovu r. 1839 na obytný dům. V 2. pol. 19. stol. opravena, jako soukr. obydlí sloužila do pol. 20. stol. kdy byla předána městu. Byla prodána a poté chátrala, než se vrátila r. 1978 městu a v l. 1978-82 byla opravena.
Měnínská brána při pohledu ze směru vjezdu do centra Brna
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Měnínská brána se nachází v ulici Orlí, ve středu města. Patří mezi významné památky, je posledním dokladem městského opevnění, které Brno po staletí budovalo. Dnes je součástí Muzea města Brna. Je v něm trvale umístěna dlouhodobá expozice s názvem Brána času, která prezentuje výsledky archeologických nálezů na území Brna.

turistické

Muzeum hraček stálá expozice historických hraček ze sbírek paní Milady Kollárové Nová stálá expozice historických hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové. Autorka výstavy dává ve své sbírce přednost českým hračkám, a tak zde najdeme hračky od známých firem Schovanek, Hamiro, Merkur a mnoha dalších. Expozice je rozdělena do dvou částí – hry a hračky pro děvčata a pro chlapce a překvapuje rozmanitostí a růzností vystavených

21.6. 2011

historie

Brána byla původně o patro vyšší a měla silné předbranní. Jako místo městského opevnění vystavené prvnímu případnému útoku bývala střežena a shromažďovali se v ní větší zásoby zbraní a střeliva. Opevnění ve městě patřilo už od 13. století k nejdokonalejším v Evropě. Na jeho budování se podíleli přední evropští inženýři a stavitelé, jako vojenský inženýr Giovani Tensini v 17. století, Louis Francois de Rochet v 18. století nebo plukovník Pierre