Klášterní zájezdní hostinec dal postavit r. 1720 opat žďárského kláštera V. Vejmluva, arch. Jan Blažej Santini-Aichel. Konečnou podobu získal hostinec po r. 1810 - arch. V. Frieb. R. 1819 hostinec poničil požár, stavebně upravován r. 1938. Cenné pův. zemědělské budovy zchátraly. Chráněná památka.
Santiniho hostinec v Ostrově nad Oslavou
Rekonstrukce objektu probíhá od roku 1999. Fotografie ukazje jeho stav v květnu 2018.
Bývalý klášterní hostinec leží zhruba ve středu obce, naproti kostelu, hned u hlavní silnice
10.7. 2013

historie

Bývalý klášterní zájezdní hostinec byl postaven, aby si zde mohli odpočinout církevní hodnostáři, cestující do Žďáru či na křižanovské panství. Hostinec byl postaven roku 1720 ve stylu gotizujícího baroka, jeho autorem byl světoznámý architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Stavbu zadal opat cisterciáckého kláštera ve Žďáru nad Sázavou, Václav Vejmluva. Právě ve Žďáru nad Sázavou a v jeho okolí dosáhla Santiniho činnost největší rozmanitosti. První

E.H. podle http://www.ostrovno.cz/santini.html; info Jaroslav Sadílek, 16.7. 2013

popis

Půdorys budovy hostince tvořil písmeno W, anagram opata žďárského kláštera Václava Vejmluvy. Vstupní trakt je trojpodlažní s nejvyšším mansardovým patrem, ostatní části jsou přízemní, s valbovými střechami. Výrazně znatelná podoba kompozice hostince a zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, který podle Santiniho projektu stavěl v letech 1721-1723 František Maxmilián Kaňka. Podle katastrální skici měl původní hostinec dvoukřídlou

není známo
     Žďár nad Sázavou  (ZR)