Původně augustiniánský klášter založil r.1350 markrabě Jan Jindřich. V 18.st. došlo k barokní přestavbě, zároveň s přiléhajícím kostelem sv.Tomáše. Od r.1783 se stala klášterní prelatura sídlem moravské zemské správy. Dnes slouží část bývalého kláštera jako výstavní síň Moravské galerie a kavárna.
západní, vstupní průčelí Místodržitelského paláce
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Bývalý augustiánský kláštěr stojí v těsné blízkosti kostela sv.Tomáše, blízko dopravního uzlu Česká. Dnes jeho část slouží jako galerie a je v ní také jazzová kavárna, v létě se zahrádkou v nádvoří.

historie

Původně augustiniánský klášter založil v roce 1350 markrabě Jan Jindřich. V 18.soletí pak došlo k barokní přestavbě, zároveň s přiléhajícím kostelem sv.Tomáše. Kostel byl přestavěn Janem Křtitelem Ernou a konvent a prelatura potom Mořicem Grimmem. Vstupní portál byl v letech 1742 až 1749 vyzdoben sochami, které jsou dílem Josefa Leonarda Webera. Postava s kartuší se znakem Moravy má představovat moravského markraběte Jana Jindřicha. Od roku 1783

Roman Řezáč, 27.9. 2004
    V místnostech kláštera pobýval během válečných tažení 20-28.11., 7-12.12.1805, 16-18.9.1809 francouzký císař Napoleon I. a měl zde i hlavní stan.
    Roman Řezáč (podle pamětní desky), 27.9. 2004

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)