Terénní pozůstatky tvrze. Postavili ji snad páni z Ronova koncem 14. st., po Bohdalovu se údajně psal Smil z Ronova. Po jeho smrti r. 1405 zřejmě opuštěna. Zřícenina rozebrána v 19. st., dnes najdeme pouze příkop a terénní zbytky budov a hradeb.
Pohled na poloostrov s tvrzí v Bohdalovském rybníku
© Roman Řezáč 09/2004
Graficke pismenko Místo tvrze se lidově nazývá také Pelfrýd, pravděpodobně díky zkomolení slova bergfried-věž, kterou tvrz skutečně měla. Ještě v 19. století byly zachovány zdi do značné výšky, ale díky levnému zdroji kamene byla rozebrána a díky blízkosti osídlení ji tak stihl smutný osud jako mnoho podobných míst. Tvrz se nachází na výrazně dlouhém poloostrově v Bohdaleckém rybníku, asi 1 km jižně od obce Bohdalov.

historie

Bohdalov je jedním z míst, o kterých historické prameny mlčí nebo zmínky o něm jsou nejisté. Osadu Bohdalov získali roku 1366 Zdeněk a Čeněk z Ronova a právě Čeňkův syn Smil se píše po Bohdalovu a sídlí již na tvrzi, vznik se proto přikládá jemu. Po jeho smrti se však tvrz dále neuvádí. Zajímavá je však neověřená zmínka až z roku 1621, podle které byl na tvrzi opravována střecha. Znamenalo by to možnost, že byla buď obnovena nebo nepřetržitě

Žďár nad Sázavou  (ZR)