Kostel Německé církve evangelické sv.Petra a Pavla vznikl jako poslední z 5 frýdeckých kostelů. Cihlová stavba v novogotickém stylu vznikla v r. 1910-1911 pro přistěhovalé evangelické dělníky Karlovy huti. Od r. 1945 ho využívá Českobratrská církev evangelická a Slezská církev augsburského vyznání.
Pohled z Husovy ulice.
© Jan P. Štěpánek 09/2004
Graficke pismenko Kostel Německé církve evangelické v Husově ulici vznikl jako poslední z pěti frýdeckých kostelů. Režná cihlová stavba v novogotickém stylu vznikla v letech 1910-1911 podle projektu Jana Pohla pro potřeby přistěhovalých evangelických dělníků a úředníky Karlovy huti. Evangelické bohoslužby se ve městě konaly od r.1888 v polském, později i v německém jazyce. Evangelický sbor byl ve městě ustanoven už r.1896. Od roku 1945 je kostel využíván Českobratrskou církví evangelickou a Slezskou církví augsburského vyznání. V současné době je kostel příležitostně otevřen pro turisty a v noci je slavnostně osvětlen. Pro svou dominantní a výraznou polohu na návrší nad městem je jeho báň použita jako trigonometrický bod stejně jako farní či Mariánský kostel.

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)