Kapucínský klášter v Brně byl postaven v letech 1648–51 v typickém prostém řádovém duchu. Bratři zde působí s přestávkou let 1950–90 dodnes. Značné proslulosti se těší hrobka s uchovanými mumiemi mnichů.
Čelo kostela
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Kapucínský kostel neboli Kostel nalezení svatého kříže leží na bývalém Uhelném trhu, dnes Kapucínském náměstí, blízko Zelného trhu. V souvislosti s ním je potřeba zmínit přiléhající kapucínský klášter, se kterým tvoří jednotný soubor. Ve době svého vzniku klášter se svou zahradou přímo přiléhal k městským hradbám. Proto byla tehdy uzavřena dohoda s městem, na základě které museli kapucíni přislíbit volný vstup posádky v době nebezpečí k městské fortifikaci.

turistické

Turisticky nejzajímavějším místem je krypta pod kostelem, kde jsou kromě příslušníků řádu pohřbeni také stavitelé Ondřej a Jan Křtitel Ernovi a baron František Trenck, plukovník pandurů a špilberský vězeň. Hrobka vznikla v polovině 18. století a její autorství je připisováno staviteli Mořici Grimmovi. Díky vhodné geologické skladbě půdy v podzemí kostela a hlavně díky systému vzduchových průduchů bylo umožněno mumifikovat těla zemřelých, která

historie

Kapucínský kostel je postaven v souladu se zásadami řádu, ovlivněnými návratem k původním ideálům chudoby. Stejně jako přiléhající klášter vznikl podle projektu Ondřeje Erny v letech 1648 - 1651. Kostel je postaven v barokním jednoduchém stylu, průčelí má tři okna a nad portálem je mozaika sv. Františka kázajícího ptákům. Po polovině 18. století došlo k přestavbě podle Františka Antonína Grimma. Byly přistavěny dvě kaple, sv. Františka a sv.