Pece pro pálení vápna z počátku 19. století. Dodávaly vápno pro železárny na Třinecku. Provoz byl ukončen v roce 1965 současně s těžbou v přilehlých vápencových dolech.
pohled na jednu ze dvou vysokých pecí známé vápenky
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Vápenky se nacházejí na východ od vlakové stanice Venryně. Dojdeme k nim po zelené turistické značce, která vede na Velkou Čantoryji
Jan Rolenc, 17.9. 2004

turistické

Vápenky se necházejí cca 2 km po zelené značce od vlakové zastávky v těsném sousedství konečné zastávky místní autobusové dopravy. Vede zde cyklostezka č. 6086. U pecí je nový přístřešek s informační tabulí

historie

Pece pro pálení vápna byly ve Vendryni postaveny na počátku 19. století, kdy vyvstala potřeba dodávek vápna pro nové železárny na Třinecku. Těžba železné rudy byla sice roku 1895 zastavena, vápenky však zůstaly v provozu pro potřeby místních obyvatel. Definitivně vyhasly až roku 1965, kdy byla ukončena těžba i v přilehlých vápencových lomech. Pece stojí ve Vendryni dvě. Starší kamenná je kruhovitá, vysoká 9,3 m a u kořene má průměr 3,7m.

Zany podle stránek obce Vendryně, 1.12. 2004