hrad Hrádek u Kněževsi

Hrádek u Svojanova
Zaniklý hrad poprvé zmíněný v r. 1280. Zanikl pravděpodobně koncem 13. stol.
Pohled na hrádek
Graficke pismenko Nejlepší přístup k hrádku je z Dolní Lhoty (případně Kněževsi) po turistické trase, která vede z Dolní Lhoty údolím Kavinského potoka do Kněževsi. Během turistické trasy je několik směrových cedulí na tento hrádek a poslední je i v místě tohoto hrádku. Hrádek leží přímo u této turistické trasy.
Petr Nožička, 23.5. 2010

Upřesnění názvu
    Objekt najdeme nejčastěji pod názvem Hradisko Kněževes (okres Blansko), případně Hradisko Dolní Lhota (dnes místní část Svojanova, okres Svitavy). Zelená značka spojující Dolní Lhotu a Kněževes, která areálem prochází, vede v úbočí nad Kavinskou roklí.
    Miloš Král , 30.12. 2010
    Podle charakteru tohoto hradiště zde stál malý hrádek s věží pravděpodobně z počátku 13. století, postavený v rámci kolonizace a zaniká pravděpodobně koncem 13. století.
    Petr Nožička, čerpáno z Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 27.5. 2010

Hradisko
    Po smrti Přemysla Otakara II. na Moravském poli se královna vdova Kunhuta pravděpodobně roku 1280 seznámila se Závišem z Falkenštejna, se kterým navázala intimní poměr. Z tohoto vztahu se jí kolem roku 1282 narodil syn Ješek, zvaný později jako Jan z Falkenštejna. K tajnému porodu mělo dojít v době, kdy pobývala na Svojanově a kdy jezdila na nedaleký hrádek, který si oblíbila. Ješka tam pokřtil olešnický farář, jenž za to odměnou dostal

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)