Moje místa 0
Kostel na místě gotické svatyně ze 14. stol., barokní podoba z 80. let 17.stol. Jednolodní stavba s kamenným oltářem, nad ním obraz sv. Ludmily a kněze Kaicha, jak vyučují sv. Václava. Naposledy rekonstruován v letech 1991-1992 z prostředků celostátní sbírky.
Vlevo kostel sv.Kateřiny, vpravo kostel sv.Ludmily
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Kostel sv. Ludmily stojí v jihovýchodním rohu návsi a je příležitostně přístupný. V turistické sezóně je o víkendech každou celou hodinu možnost prohlídky všech tří tetínských kostelů a zříceniny hradu s průvodcem, který je k dispozici u bývalé fary. Kostel byl do r. 2006 kostelem farním, nyní je je filiálním ve farnosti Beroun. Konají se v něm pravidelné nedělní bohoslužby, avšak pouze v letním období. Rovněž se tu pořádají koncerty. Kostel stojí v těsné blízkosti kostela sv. Kateřiny Alexandrijské (viz samostatné heslo) se hřbitůvkem a zvonicí. Byl několikrát opravován a rekonstruován, naposledy v letech 1991-1992 z prostředků celostátní sbírky a nadací pro záchranu kostela.

historie

Kostel stojí na místě staršího gotického kostela ze 14. století, současný kostel byl postaven v 80. letech 17. století v barokním slohu. Jeho průčelí bylo rozčleněno pilíři s římsovými hlavicemi, nad vchodem je trojúhelníkový štít zakončený závitovými vyzdívkami, po stranách zdobený kamennými jehlanci. Nad vchodem je též trojúhelníkové římsoví a nad ním polokruhové okénko. Vnitřek kostela je jednolodní s plochou klenbou, po stranách má po

Roman Řezáč, aktualizace Jiří Špaček, 10.9. 2004