Hrady.cz
Kostel je postaven v románském slohu, vedle něj je hřbitov, na němž byly odkryty hroby z doby raného křesťanství. Zvonice pochází z r. 1858 stejně jako socha sv. Ludmily od Josefa Maxe. Při opravě r. 1929 byl ze střechy odstraněn kamenný kříž, který byl zazděn do zdi hřbitůvku.
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské stojí v těsné blízkosti kostela sv. Ludmily, opravdu jsou jen několik metrů od sebe v jihovýchodním rohu návsi. U kostela stojí socha sv. Ludmily od sochaře Josefa Maxe z r. 1858. Při opravě kostela v r. 1929 byl z jeho střechy odstraněn kamenný kříž a byl zazděn vlevo od vchodu do zdi hřbitůvku. Během turistické sezóny je každou celou hodinu o víkendech možnost prohlídky zříceniny hradu a všech tří tetínských kostelů s průvodcem, který je v tu dobu k dispozici u bývalé fary.

historie

Kostel stojí patrně na místě staršího kostela, který mohl existovat již za života sv. Ludmily. Byl postaven v románském slohu kolem r. 1200 a vedle něj se nachází malý hřbitov. Právě na tomto hřbitově byly odkryty hroby z období raného křesťanství. Zvonice pochází až z přestavby v r. 1858. Kněžiště kostela má čtvercový půdorys a obdélníkovou loď, nad níž je původní křížová klenba, strop lodi je plochý. Na východní zdi je zachováno původní úzké

Roman Řezáč, doplňky a aktualizace Jiří Špaček, 10.9. 2004