Moje místa 0
Kostel je postaven v románském slohu, vedle něj je hřbitov, na němž byly odkryty hroby z doby raného křesťanství. Zvonice pochází z r. 1858 stejně jako socha sv. Ludmily od Josefa Maxe. Při opravě r. 1929 byl ze střechy odstraněn kamenný kříž, který byl zazděn do zdi hřbitůvku.
Kostel sv.Kateřiny se zvonicí v popředí, hned za ním kostel sv.Ludmily
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské stojí v těsné blízkosti kostela sv. Ludmily, opravdu jsou jen několik metrů od sebe v jihovýchodním rohu návsi. U kostela stojí socha sv. Ludmily od sochaře Josefa Maxe z r. 1858. Při opravě kostela v r. 1929 byl z jeho střechy odstraněn kamenný kříž a byl zazděn vlevo od vchodu do zdi hřbitůvku. Během turistické sezóny je každou celou hodinu o víkendech možnost prohlídky zříceniny hradu a všech tří tetínských kostelů s průvodcem, který je v tu dobu k dispozici u bývalé fary.

historie

Kostel stojí patrně na místě staršího kostela, který mohl existovat již za života sv. Ludmily. Byl postaven v románském slohu kolem r. 1200 a vedle něj se nachází malý hřbitov. Právě na tomto hřbitově byly odkryty hroby z období raného křesťanství. Zvonice pochází až z přestavby v r. 1858. Kněžiště kostela má čtvercový půdorys a obdélníkovou loď, nad níž je původní křížová klenba, strop lodi je plochý. Na východní zdi je zachováno původní úzké

Roman Řezáč, doplňky a aktualizace Jiří Špaček, 10.9. 2004