Současný kostel barokní z let 1724–1730. Z původního kostela pochází zvonice nad průčelím. Současní jehlancovitá střecha nahradila původní kopulovitou zničenou vichřicí v roce 1855. Schodiště před kostelem zdobí 6 barokních soch.
Kostel Povýšení sv. Kříže v Židlochovicích
Průčelí kostela se schodištěm, zdobeným sochami světců.
© Pavel Vítek 07/2009
Židlochovice leží 20 km jižně od Brna při silnici č. 425. Kostel Povýšení sv. Kříže se nachází jihovýchodně od centra města.
V západní části města, na druhém břehu řeky Svratky stojí empírový zámek, obklopený anglickým parkem. Dva kilometry východně od města se nachází nová rozhledna Akátová věž Výhon, otevřena 1. srpna 2009.

historie

Z předchůdce dnešního chrámu zbyla zvonice nad průčelím kostela. Současný farní chrám Povýšení svatého Kříže byl vybudován v letech 1724–1730 nákladem hraběte Sintzendorffa. V barokním slohu jej vystavěl vídeňský stavitel Jan Lukáš Hildebrand. Původní střecha kostela v podobě klasické báně byla v roce 1855 stržena vichřicí a tehdy byla nahrazena současnou jehlancovitou střechou.

popis

Chrám je jednolodní stavba, délka 37 m a šířka 12 m, půdorys je obdélník s půlkruhovým kněžištěm zúženým sakristií a kaplí Božího hrobu. Průčelí stavby je členěno římsou a pilastry s hlavicemi. Nad průčelím je torzo věže pocházející z původního kostela, zakončená osmihranným jehlanem s křížem. Chrámová loď je zaklenuta valenou klenbou bez malířské výzdoby. Na dvou bočních oltářích jsou instalovány obrazy malíře Georga Metzgera z doby okolo roku