Původně gotický kostel sv. Mikuláše byl založen spolu s městem České Budějovice ve 13. stol. Dnešní barokní podobu získal v 17. st., po velkém požáru, kdy byl vážně poškozen. Od r. 1748 slouží jako biskupská katedrála. Sluneční hodiny na jižní straně kostela jsou z r. 1850. Kostel je trojlodní.
© Luděk Pitter 03/2004
Graficke pismenko V těsném sousedství Černé věže a náměstí Přemysla Otakara II. stojí původně gotický kostel sv. Mikuláše založený již spolu s městem České Budějovice ve 13. stol. Svoji dnešní podobu získal však až v 17. stol. Od roku 1748 slouží jako biskupská katedrála.
Kostel je trojlodní s trojboce uzavřeným presbytářem (kněžištěm), po jehož každé straně je sakristie s navazující kaplí. V průčelí tři mušlové niky s dřevěnými sochami sv. Václava, Mikuláše a Auratiana. Ve štítě socha Panny Marie. Sluneční hodiny na jižní straně kostela jsou z roku 1850. Zařízení kostela je převážně z 18. stol.
10.9. 2004

historie

Současně se vznikem města, někdy kolem roku 1265 byl založen i kostel, původně gotický. V letech 1518 –1535 došlo k jeho přestavbě v pozdně gotické slohu. Některá literatura zmiňuje zřícení kostela v roce 1551 a jeho rychlé obnovení. Vzhled kostela je zachycen na vedutě (relativně topograficky přesné grafické dílo) Jana Willenberga z roku 1602. Při velkém požáru roku 1641 byl kostel opět vážně poškozen, z původní stavby se dochovalo jen šest

České Budějovice  (CB)
    České Budějovice