hrad Mladějov

Mladějovské hradisko, Hradečná, Hausberg
Místo kde stávalo ve 12. století slovanské hradiště, ve 13. století pak i hrad pravděpodobně související s kolonizací místního kraje. Zanikl zřejmě v počátku 14. století.
Pohled na hrad z posedu
Kousek od místa hradu je Mladějovské muzeum průmyslových železnic a pod hradním kopcem vede Mladějovská železnička, která je součástí muzea.
Petr Nožička , 9.2. 2009

historie

Rozlehlý hrad 1 km západně nad obcí Mladějov na bočním výběžku Hřebečského hřebene. Je někdy nazýván Mladějovské hradisko či Hausberg. Vesnice Mladějov se písemně připomíná až roku 1365, ale nálezy z lokality jsou z konce 11. století či začátku 12. století. Kdysi byl mylně chápán původ Václava, nejvyššího písaře moravského, který se zval z Mladějova – šlo však o záměnu obcí: byl z Mladějova u Mladé Boleslavi. Hrad jako takový není vůbec písemně

Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 9.2. 2009

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)