Historie minoristkého kláštera spolu s kostely spadá do 13. stol. V l. 1722-33 přestavěn M. Grimmem do barokní podoby. Cenné barokní průčelí kostelů. V interiéru fresky F. G. I. Ecksteina.
pohled z Poštovské ulice na průčelí obou kostelů
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Janů, Křtitele a Evangelisty a s ním klášter minoritů leží ve středu města, na ulici Minoritské. Stejně jako mnoho dalších míst v Brně se nachází na rušném místě a v husté okolní zástavbě, takže zůstává z velké části ukrytý běžnému kolemjdoucímu.

historie

Kostel a klášter minoritů je zmiňován již ve 13. století. Díky velké přestavbě v letech 1722 – 1733 získal prakticky dnešní podobu, prováděl ji Mořic Grimm. Ten gotický charakter chrámu přestavěl barokně, je také autorem již dříve založené loretánské kaple a autorem tvz.svatých schodů z roku 1723, připojených ke kapli. Autorem fresek v kostele je František Řehoř Ignác Eckstein.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.