Původně gotická věžová tvrz Velfloviců ze 14. století se radnicí stala 1696, kdy ji městu věnoval I. F. Schoenflug. Úpravy a rozšíření do 1724, vedlejší dům a vězení přistavěny 1854-5. Velká rekonstrukce v 90. letech 20. století.
Radniční věž
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Radnice není volně přístupná, nachází se v ní městský úřad. Přístupný je tedy částečně v úředních hodinách. Průčelí radnice pochází z konce 18.století. Nároží budovy zdobí omítková rustika, ve všech patrech jsou okna zarámována v šambránách. Věž je ukončena mansardovou střechou s věžičkou. V roce 1854 potom přistavěla obec k věži vedlejší budovu a v roce 1855 vězení.

historie

Původní radnice ze 14.století ve městě stála údajně na místě, kde dnes stojí dům č.p. 20 a 21. Gotickou věžovitou budovu postavili zřejmě v polovině 14. století příslušníci pražské měšťanské rodiny Velfloviců, poprvé ji snad připomíná jméno Mikuláše od Věže roku 1355. Budovu i s přilehlým pivovarem zničil v roce 1636 požár. Po roce 1686 koupil budovu tehdejší primátor města Ignác Ferdinand Schönpflug a věž daroval obci pro účely radnice. Věž

Roman Řezáč & Zany, 31.8. 2004

Praha-západ  (PZ)