Původní gotický kostel z 13. stol. přestavěn v letech 1737–1747 v barokním slohu. Vybavení interiéru pochází převážně z 18. a 19. stol. Nejstarší pamětihodností je náhrobek z růžového mramoru z roku 1419.
Graficke pismenko Městys Trhová Kamenice se nachází na Českomoravské vrchovině, 20 km jižně od Chrudimi v údolí řeky Chrudimky. Kostel sv. Filipa a sv. Jakuba dominuje horní části náměstí.
V letech 1859–1926 působil v Trhové Kamenici jako učitel Karel Václav Rais. Jeho působení na místní škole připomíná mohyla s pamětní deskou postavená u kostela.

historie

První písemná zmínka osadě Kamenice se datuje k roku 1242. Písemné doklady o gotickém kostele sv. Filipa a Jakuba pocházejí z roku 1350. Gotický kostel sv. Filipa a Jakuba byl v letech 1737–1747 přestavěn v barokním slohu. Na zdejší chudé poměry je to stavba velmi honosná.

popis

Jedná se o jednolodní stavbu zakončenou trojbokým presbytářem. Sakristie je umístěna na jižní straně kostela. V západním průčelí je vztyčena věž. V interiéru kostela stojí za povšimnutí vzácný obraz nad oltářem od J. Kokeše. Pochází z roku 1852 a je na něm vyobrazeno městečko z té doby. Vnitřek je zdoben klasicistními freskami z roku 1790. Zajímavostí jsou i dřevěné plastiky na oltáři a křížová cesta. Nejstarší dochovaná památka je vzácný