Pozdně renesanční kostel sv.Jošta postaven vně hradeb Bruntálskými z Vrbna kolem r. 1612. V 17. století kolem kostela vznikl morový hřbitov, který později nahradil hlavní. Drobná stavba s opěráky, malým presbyteriem a šindelovou střechou s věžičkou.
jarní pohled na kostelík sv. Jošta
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Pozdně renesanční kostel sv.Jošta v současném městském parku Komenského byl vystavěn původně na mírném návrší za městem v polích, nad důležitou cestou z Frýdku do Těšína. Je důkazem pololidové architektury. Daleko od hradeb města v terénu tvořil dominantu bývalého Horního předměstí. Byl postaven z čistě duchovního charakteru, protože Frýdek v té době nebyl tak velkým městem, aby potřeboval další kostel. Ani expandovat katolickou víru do protestantismu šířícímu se od Těšína se nezdá pravděpodobné. Zdá se že šlo o čistě soukromou vůli hrabat Bruntálských. Kostelík má jednoduchou renesanční podobu. Obdélná stavba s opěrnými pilíři po obvodě je ...

61-62 Ostravsko