Moje místa 0
Dřevěná kaple sv.Cyrila a Metoděje vznikla v r.1936 dle návrhu Ing. Rosky. Kaple je roubená s otevřenou předsíní na sloupcích, s deštěnou balustrádou s ozdobně vyřezávanými srdíčky a křížky. Blízko kaple je altánek s jehlanovou střechou, na zadní straně je mozaika sv. Cyrila držícího stavbu kostela.
© Jan P. Štěpánek 08/2004
Graficke pismenko Kaple sv.Cyrila a Metoděje na Horní Čeladné leží u cesty na Podolánky, přímo pod strmým kopcem Kozincem, na kterém stával čeladenský hrádek. Dřevěná kaple v lidovém stylu s valašskými prvky vznikla v roce 1936 podle návrhu ing. Rosky z Kroměříže a připomíná Jurkovičovy útulny na Pustevnách. Kaple je roubená s otevřenou předsíní na sloupcích, s deštěnou balustrádou s ozdobně vyřezávanými srdíčky a křížky. Vedle kaple leží objekt ze kterého ústí pramen. Nad pramenem stojí altánek s výraznou jehlanovou střechou, nesenou dvěma vyřezávanými sloupy. Na zadní straně je mozaika sv. Cyrila držícího stavbu kostela. Místní této vodě ...
turistický průvodce Pobeskydím, jps7, 19.8. 2004