Moje místa 0
Farní kostel sv. Ignáce z Loyoly na Borové byl postaven r. 1673 nákladem hr. F.E. z Oppersdorfu. Při kostele zřízeno centrum jezuitů, kteří měli za úkol rekatolizovat okolí. Farnost na Borové byla zřízena až v r. 1785. Od r. 2000 kulturní památka.
celkový pohled na kostel od zadního vstupu
© Jan P. Štěpánek 10/2012
Graficke pismenko Středem každé obce bývá kostel a v případě vesnice Malenovice, ležící na západních svazích Lysé hory, to platí dvojnásob. Přímo ve středu Malenovic se vypíná kopec Borová na jehož dominantním vrcholu byl kolem roku 1673 postaven hrabětem Františkem Eusebiem z Oppersdorfu kostel zasvěcený sv. Ignáci z Loyoly. Každoročně, první neděli v srpnu, se při příležitosti svátku sv. Ignáce v obci koná pouť.
V roce 2000 byl kostel vyhlášen kulturní památkou.

Historie kostela sv. Ignáce z Loyoly na Borové
    Farní kostel zasvěcený sv. Ignáci z Loyoly na vrcholku kopce Borová v Malenovicích byl postaven v roce 1673 z popudu a nákladem hraběte Františka Eusebia z Oppersdorfu, sídlícímu na frýdeckém zámku. V jeho blízkosti byl postaven i domek jezuitských misionářů, kteří měli za úkol rekatolizovat Těšínsko. Farnost na Borové byla zřízena až v roce 1785. V 19. století zde působil kněz - buditel - J. Tagliaffero, o němž se zmiňuje P. Bezruč v básni

Jan P. Štěpánek podle regionálních materiálů o historii obce, 26.12. 2006

popis

Kostel sv. Ignáce na Borové je jednoduchou jednolodní stavbou se sakristií a bočními kaplemi. Stavbě vévodí štíhlá věž v čele, zakončená jehlancovitou střechou. Kolem kostela se rozkládá starý hřbitov obehnaný kamennou zdí.