Zámek byl roku 1664 přestavěn ze starší tvrze Janem Ekersdorfem z Hlaváče. V roce 1928 zámek koupil bratr pozdějšího prezidenta Beneše, Bedřich. Po r. 1948 byl zámek Benešům zabaven, a obcí využíván k bytovým účelům. Dnes je v soukromých rukou.
Graficke pismenko Ze jména obce lze usuzovat na její vznik v období kolonizace, přívlastek jí dali její první majitelé Pluhové, kteří byli ve službách pánů z Hradce. Poprvé je doložen v r. 1267 Oldřich Pluh, člen družiny Oldřicha z Hradce, v r. 1329 pak jeden z jeho potomků Ctibor, jenž byl tehdy purkrabím na (Jindřichově) Hradci. Z dalších držitelů Žďáru známe Chvala ze Žďáru, který připojil svou pečeť ke stížnému listu kostnickému koncilu proti upálení mistra Jana Husa. Od něho získal žďárský statek s tvrzí a dvorem Albrecht Růt z Dírného (1437). Po něm následovali bratři Prokop a Jan z Vojslavic, kteří si vyprosili v r. 1457 od krále ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 16.8. 2004