Moje místa 0
Kostel v barokním slohu byl postavený v letech 1718 až 1721, roudnickým stavitelem italského původu Petrem Paulem Columbanim. Dnes v péči sdružení založeném na jeho záchranu.
Kostel sv. Petra a Pavla - Prysk
Pohled na kostel se zvonicí.
Graficke pismenko Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v části obce Horní Prysk, na návrší zvedajícím se nad pravým břehem Pryského potoka. Toto návrší se dodnes nazývá školní kopec (Schulberg), protože hned pod kostelem je budova školy.

Historie kostela sv. Petra a Pavla v Prysku
    Kostel, který stojí v Horním Prysku dodnes, je již třetím kostelem v obci. Původní kostel, staršího založení, byl vypálen a zničen ve švédských válkách roku 1640. Na jeho místě byl roku 1644 postaven prozatímní kostelík, ke kterému byla později v roce 1680 přistavěna zvonice. Protože později přestával starý kostelík vyhovovat, bylo potřetí přikročeno ke stavbě kostela. 5. června 1718 byl za účasti biskupských vikářů, městských děkanů z Kamenice

Martin Krška, zdroje: Meixner, F.: Ortskunde von Preschkau im Bezirke Böhmisch-Kamnitz, http://www.luzicke-hory.cz, http://www.ceskokamenicko.cz, 12.8. 2004