Duchovním střediskem významného centra Jednoty bratrské se stal její sbor, postavený v letech 1544–54. Po Bílé hoře katolický kostel sv. Václava, zrušen za Josefa II., poté skladiště. Od konce 19. stol. sídlo musea, po rekonstrukci koncertní síň.
Sbor od východu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Trojlodní kostel Sboru Jednoty bratrské byl postaven v letech 1544–1554 M. Borgorellim. Uplatňují se zde prvky jak románského, tak i gotického a renesančního slohu. Po rekonstrukci, která proběhla v 70. letech 20. století, je kostel využíván jako koncertní a výstavní síň.
Alena Š., 9.8. 2004

Sbor Jednoty bratrské v Mladé Boleslavi
    Bratři přišli do Boleslavi koncem 15. století, v době, kdy panství náleželo Tovačovským z Cimburka. Ti poskytli církvi, pronásledované svorně katolíky i kališníky, bezpečné útočiště. Bratři dostali k užívání bývalý minoritský klášter (viz heslo), v jehož prostoru vytvořili náboženské a kulturní centrum, zvané Karmel (viz heslo). V přízni, poskytované Jednotě, poskytovali i dědicové Tovačovských, Krajířové z Krajku. Ti se dokonce jako jedna z

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, webové stránky http://www.kssvet.cz/index.phtml?sbor, 22.12. 2009

Mladá Boleslav  (MB)
    Mladá Boleslav