hrad Potenštejn

Potštejn u Žinkov
Hrad postavil v letech 1252–1259 Půta ze Žinkov z rodu Drslaviců. V 1. polovině 15. století již hrad nebyl obýván a pustl. Začátkem 16. století se jednalo již o zříceninu.
Zbytky okrouhlé věže
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Z tohoto hradu se dochovaly pouze základy okrouhlé věže a místy i obvodové hradby. Nicméně toto místečko stojí za návštěvu už kvůlí Žinkovskému zámku, který je možné nalézt pod hradem. Tak mě napadá, kam se asi poděl stavební materiál z hradu?! :-)
Ze Žinkov se vydejte po žluté turistické cestě kol rybníka a pak vzhůru do krátkého kopce.
28.5. 2002

historie

Hrad Potštejn stával na kopci nad žinkovským zámkem. Planina, na níž byl hrad postaven, spadala sice příkře dolů, ale přece jen byla na západní a východní straně zpevněna vysokými valy. Hrad měl obdélníkový půdorys a od předhradí byl oddělen příkopem, který je dnes téměř neznatelný. Z hradu zbyly skrovné základy zdí a okrouhlé věže. Pod ním byl vybudován rybníček, který zásoboval obyvatele vodou. Hrad si postavil v l. 1252–1259 Půta ze Žinkov,