Kostel byl založen po r. 1406, hlavní část v pozdně gotickém slohu pochází z pol. 15. st. Vstupní část je barokní z poč. 18. st. Interiér je vyzdoben renesančními malbami, pozdně gotickou cínovou křtitelnicí z r. 1489 a oltáři s barokními plastikami.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Počátky dnešního arciděkanského kostela jsou nejasné. Na jeho místě mohla stát písemně doložená kaple sv. Vojtěcha, která se nacházela na boleslavském hradišti, mimo obvod pozdějšího královského hradu. Při přenesení města na polohu Hroby (Hrobie) roku 1334 se o kostele nehovoří, předpokládá se, že farní funkci plnil kostel sv. Jana Křtitele (viz heslo kostel sv. Jana Nepomuckého). První přímý doklad o mariánském kostele pochází z roku 1406, kdy jeho výstavbu povolil král Václav IV. Předpokládá se, že budování kostela přerušily husitské války. Došlo zřejmě k provisornímu zakrytí nehotové stavby, která tak mohla sloužit bohoslužebným účelům. Presbytář dostal klenbu až ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979 a webové stránky boleslavské farnosti, 3.11. 2009

Mladá Boleslav  (MB)
    Mladá Boleslav