Hvězdárna byla založena v r. 1960. V r. 1964 byla zapojena do celostátní sítě pro foto bolidů, kterou řídí Astronomický ústav AV ČR. Je zde dalekohled Cassegrain o průměru hl. zrcadla 150mm a ohniskové vzdálenosti 2250mm výroby Carlzeiss Jena. Další technika je v pojízdných kopulkách na nádvoří.
Hvězdárna se nachází naproti přístaviště na Baťově kanálu, při výpadovce na Bzenec.
3.8. 2004

turistické

Hvězdárna je za účelem pozorování noční oblohy otevřena pro veřejnost každý pátek s výjimkou července (více viz Návštěvní doba). Rezervace není nutná, nicméně se doporučuje předem telefonicky ověřit stav počasí. Při pozorování v chladném počasí je důležité nezapomenout na dostatečně teplé oblečení.

historie

Veselská hvězdárna byla založena v roce 1960. V roce 1964 byla hvězdárna zapojena do celostátní sítě pro "foto bolidů", kterou řídí Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově. V současné době je v hlavní kopuli instalován dalekohled Cassegrain o průměru hlavního zrcadla 150 mm a ohniskové vzdálenosti 2 250 mm výroby Carlzeiss Jena. Další pozorovací technika je instalována v "pojízdných kopulkách" na nádvoří hvězdárny.