modlitebna Církve adventistů sedmého dne
Bývalá židovská synagoga byla postavena r. 1840 v historizujícím slohu na místě starší modlitebny z 18. stol. Poté, co přestala sloužit svému účelu, byla využívána jako skladiště. V l. 1991-1993 byla stavebně upravena na modlitebnu Církve adventistů sedmého dne. Patří mezi kulturní památky ČR.
Židovské obyvatelstvo ve Veselí nad Moravou je v písemných pramenech zmiňováno poprvé v 15. stol., větší komunita zde byla od 17. stol. Synagoga v historizujícím slohu byla postavena r. 1840 na místě starší modlitebny z 18. stol. (původně koželužny). Poté, co synagoga přestala sloužit svému účelu, byla využívána jako skladiště. V letech 1991-1993 byla stavebně upravena na modlitebnu Církve adventistů sedmého dne. Stavba patří mezi nemovité kulturní památky ČR.
Židovské památky Moravy a Slezska, Jaroslav Klenovský, nakl. Era, 18.8. 2012

židovské památky