Moje místa 0
Nová radnice (dříve Zemský dům, Zemská soudnice) byla od svého počátku centrem zemské správy, zasedal zde zemský sněm a zemský soud. Stojí zde mj. památník Karla st. ze Žerotína, na nádvoří kašna s alegoriemi 12 měsíců roku s kovanou mříží z r. 1928, na stěně sluneční hodiny z r. 1728.
celkový pohled na tzv. Novou radnici v brně z rampy kostela sv. Mikuláše
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Budovy Nové radnice prošly složitým stavebním vývojem několika staletí. Nová radnice (dříve nazývaná Zemský dům, Zemská soudnice) byla již od svého počátku centrem zemské správy, zasedal zde zemský sněm a zemský soud a čeští králové zde byli přijímáni za moravská markrabata. Pak se stala majetkem města a od roku 1935, po rozsáhlých úpravách, kdy bylo přistavěno křídlo do Husovy ulice, je nazývána Novou radnicí.V roce 1419 se v jejich prostorách konal generální sněm české koruny, na němž husité vypověděli poslušnost králi Zikmundovi. V 15. a 16. století zde působil Ctibor Tovačovský z Cimburka, Ctibor Drnovský z Drnovic a Karel starší ze ...

turistické

V prostoru Nové radnice stojí také památník Karla st. ze Žerotína, na nádvoří kašna s alegoriemi 12 měsíců roku s kovanou mříží z roku 1928, pod střechou zajímavá kopie barokního chrliče dešťové vody v podobě okřídleného draka a na stěně krásné sluneční hodiny z roku 1728, autorem je F.Čádecký.